2000’li yıllardan bu yana diyabet bulaşıcı bir hastalık olmadığı halde salgın boyutunda arttığı için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “epidemik” hastalık olarak kabul edilmekte ve son yıllarda tüm dünyada artış kaydedildiği için diyabet pandemisinden bahsedilmektedir. Bu sebeple 2000’li yıllardan bu yana DSÖ ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) gibi kurumlar dünyada diyabet epidemiyolojisi ile ilgili verileri toplamakta ve düzenli aralıklarla yayınlamaktadır. Bu kapsamda IDF tarafından iki yılda bir yayınlanan “Diyabet Atlası”nın 10. Baskısında, 2021 yılı itibariyle 537 milyon erişkin yaşta diyabet hastasının olduğu ve bunların %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığı bildirilmiştir. IDF projeksiyonunda 2030 yılına kadar bu rakamın 643 milyona ve 2045 yılında ise 783 milyona ulaşması beklenmektedir. Türkiye'de 2010 yılında 20 yaş ve üzeri toplumda yapılan TURDEP-II çalışmasında diyabet prevalansı %13,7 bulunmuştur. Diyabetli birey sayısındaki artış bu şekilde devam ederse Türkiye’nin 2045 yılında, dünyada erişkin toplumda en fazla diyabetlinin yaşadığı ilk 10 ülke arasına gireceği öngörülmektedir.
2006 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl 14 Kasım gününün, insülini keşfederek diyabet hastası milyonlarca kişinin yaşamını kurtaran Dr. Fredrick Bantig‘in doğum günü anısına, “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu karar ayrıca 2007 yılında Birleşmiş Milletler tarafından resmi ‘Birleşmiş Milletler Günleri’ kapsamında tanınmıştır.
Bu hareketin küresel simgesi olarak yine 2007 yılından itibaren de ‘Mavi Halka’’ logosu kullanılmaktadır. Bu logo, dünyadaki diyabet epidemisine karşılık, global diyabet topluluğunun birliğini temsil etmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca “Türkiye Diyabet Programı” yürütülmektedir. Bu kapsamda diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” etkinliklerinin gerçekleştirilmesi planlanmıştır. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, her sene tüm dünyada, diyabet farkındalığını artırmak amacıyla her yıl belirlenen değişik bir tema çerçevesinde etkinliklerle kutlanmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bu yıl için belirlenen tema ‘Diyabet Bakımına Erişim’dir. Uluslararası Diyabet Federasyonu bu temayı diyabet ile ilgili mevcut stratejik planları en iyi şekilde sürdürmek ve diyabet bakımına ilişkin planlama, geliştirme, katılım ve tanıtımı kolaylaştırmak için seçmiştir. Yani diyabetli bireylerin ihtiyaçları olan ilaçlara ve teknolojik ekipmanlara ulaşabilmeleri konusunda farkındalık yaratıp çözüm üretilmesini sağlamak temel hedeftir. Diyabet eğitimi çerçevesinde, hastaların diyabetle ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesi ve düzenli aralıklarla eğitimin tekrarlanması diyabet kontrolünde en önemli etmendir.
Bu bir Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Katkı Komisyonu Faaliyetidir.