Genellikle orta yaşta
(40-50 yaş) görülen nadir bir hastalık olan akromegali konusunda bilgiler veren
Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
Dr. Esra Karakaş, belirtilerin çok yavaş ilerlemesinin tanı konulmasını
geciktirdiğine dikkat çekerek “Akromegali, büyüme hormonu salgılayan bir çeşit
beyin tümörü hastalığıdır. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde seneler içinde
ayakkabı numarasında artış, ellerde ve ayaklarda büyüme, yüzde kabalaşma ve
şişlik, baş ağrısı, görme kaybı, kalp yetmezliği ve ölüme kadar varan ciddi
sonuçlar olabilir” dedi.Zaman içerisinde hemen hemen herkesin vücudunda bir takım değişiklikler olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Ellerimiz büyür, ayaklarımız büyür, vücudumuz büyür, elbette belli bir yaşa kadar… Peki ya eller ve ayakların orta yaşlarda da büyümesi bir hastalık habercisi midir? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, “Akromegali, büyüme hormonu salgılayan bir çeşit beyin tümörü hastalığıdır. Seneler içinde ayakkabı numarasında artış, ellerde ve ayaklarda büyüme, yüzde kabalaşma ve şişlik, baş ağrısı, görme kaybı, kalp yetmezliği ve ölüme kadar varan ciddi sonuçları olabilmektedir” diyerek önemli uyarılarda bulundu. Kanser riskini artırıyorNadir rastlanan bir
hastalık olan akromegalinin beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan
çok fazla miktarda büyüme hormonu salgılanması sebebiyle ortaya çıktığını söyleyen
Uzm. Dr. Esra Karakaş, tedavi edilmediği takdirde iç organlarda da önemli
bozukluklara yol açabileceği gibi kanser oluşma riskini de artıracağı
uyarısında bulundu. Erken teşhis ile tedavide başarı oranı
yüksekUzm. Dr. Esra Karakaş, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda ise şu bilgilendirmede bulundu: “Seneler içinde ayakkabı numarasında artış olması, ellerde sinir sıkışmasına bağlı uyuşmalar, ödem, aşırı terleme, yorgunluk, cinsel isteksizlik, eklem ağrıları, uyku apnesi hastalığın belirtileri arasındadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliğine yol açabilmektedir.Basit kan testleri ile tanısı kolayca konulabilmektedir. Akromegali hastalarında bazı organlarda kanser görülme ihtimali riski artmıştır. Erken tanı konulduğu takdirde akromegali hastalığında tamamen tedavi şansı vardır. Ameliyatla düzelmeyen hastalarda ise ilaç ve iğne tedavisiyle hastalık belirtileri geriye döndürülebilir. Hastalığın belirtileri oldukça yavaş ortaya çıktığından tanı genellikle hastalık başladıktan seneler sonra konulur. Tanı ne kadar geç konulursa, hastalarda tedavide başarı oranı da o ölçüde düşmektedir. Bu nedenle toplumda akromegali ile ilgili farkındalığın artması oldukça önemlidir.”
Hastalığın belirtileri oldukça yavaş ortaya çıktığından tanı genellikle hastalık başladıktan seneler sonra konulur. Tanı ne kadar geç konulursa, hastalarda tedavide başarı oranı da o ölçüde düşmektedir.