1 Nisan Cumartesi günü Giresun Belediyesi Düşünce Okulunda İlknur Bektaş (Araştırmacı-Yazar) tarafından ‘Vefatının 100. Yılında Giresun’un cesur ve vatansever Milis Komutanı, Atatürk’ün Fedaisi, Cumhuriyet şehidi, Milli Kahraman Osman Ağa’ konulu söyleşi programı düzenlendi.
2 Nisan Pazar günü ise Osman Ağa’nın adının verildiği Osman Ağa Meydanı’nda bulunan anıtının önünde düzenlenen ilk törende Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve araştırmacı yazar Hüseyin Gazi Menteşeoğlu tarafından günün anlamına ve önemine binaen konuşmalar yapıldı.
Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu yaptığı konuşmada, Osman Ağa ve onun gibi vatanına hizmet eden bütün vatan evlatlarının kıymetinin bugünlerde daha da iyi anlaşıldığını belirterek; "Osman Ağa ve Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan milletin var olma mücadelesi için kurdukları 42. ve 47. Gönüllü Alaylarla büyük bir destan yazmışlardır. Osman Ağa ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nda 6 bin Giresunlu milis ile birlikte cepheden cepheye süren eşsiz mücadeleleri sonucunda bugün işgal görmemiş bir şehirde Belediye Başkanı olarak görev yapmanın onurunu yaşıyorum.
Gönüllü alaylarımızın Mangal Dağı’ndaki savunmalarına bir nebze de olsun vurgu yapmak ve kahramanlarımızı yâd etmek için geçen yıl ‘Kara Zıpka’ isimli kısa filmimizi gösterime girmiştik. Çok da beğenilmişti. Böyle bir eseri ortaya koyduğumuz için çok gururluyuz. Bu toprak adına şehit düşmüş Osman Ağa ve kahraman dedelerimiz bizlerin onur madalyalarıdır. Şehrimizin ve kahraman alayların fedakârca bu memleketin geleceğinde ne kadar etkili olduklarını bu ülkeye anlatmalıyız. Millet yoluyla canıyla ve malıyla bedel ödeyen Osman Ağa ve toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.
Daha sonra ise Giresun Kalesi’nde bulunan anıt mezar önünde Kur’an-ı Kerim okunarak, dualar edildi ve anma programı son buldu.
TOPAL OSMAN AĞA KİMDİR?Topal Osman Ağa 1883 yılında Giresun'da dünyaya geldi. Çepniler'dendir. Babası fındık tüccarı Feridûnzâde Hacı Mehmet Efendi’dir. Gençliğinde aile işlerine yardımcı oldu, bir kereste fabrikasına ortak oldu; evlendi ve iki oğlu oldu. Babası askerlik bedelini ödemesine rağmen gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Balkan Harbi'nde Osmanlı Ordusu'na gönüllü olarak katıldı. Çatalca cephesinde savaştı. Bu savaş sırasında sağ diz kapağından yaralandı, topal kaldı ve böylece Topal lakabını edindi.Topal Osman Ağa, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Giresunlulardan oluşan muhafız kıtasının komutanıdır. Kurtuluş Savaşı'nda yararlıklar göstermiş, 1923'te Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey cinayetinin azmettiricisi olduğuna karar verilince hakkında tevkif kararı verilmiş. 1 Nisan 1923 gecesi Papazın Bağı’ndaki evinde kıstırılan Topal Osman Ağa çıkan çatışma neticesinde yaralı olarak ele geçirilmiş, savunma yapmak imkanına sahip olamadan öldürülmüştür.