Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle ithal sığırların gönderildiği dönemde, kesim yapılan hayvan sayısının artmasından dolayı et fiyatlarının kısmen sabit kaldığını ancak son dönemde kesime gidecek hayvan sayısında da azalma olduğu için et fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceği belirtiliyor.
Ordu'da mezbahanede günden güne kesim sayısı azalıyor ve bazı büyükşehirlerde haftadan haftaya fiyatlar tutmuyor. Vatandaş et alımını fiyatlar nedeni ile kıstı.
Lokanta esnafları tarifelerde fiyatı 80 - 120 tl arası olan kelle-paça çorbasının fiyatını düşürmeye çalışıyor. Ancak maliyetler yükseldiği için fiyatların çok da düşemeyeceği belirtiliyor.
Geleneksel lezzetlerin başında gelen ve paça çorbası, özellikle Kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle ‘doğal antibiyotik’ olarak tanımlanıyor. Salgının ilk görüldüğü zamanlarda uzmanların beslenme önerilerinde ilk olarak içilmesini tavsiye ettiği kelle paça çorbası şu günlerde artan fiyatlardan dolayı tüketilemez oldu. Hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenlerin, çözüm olarak gördüğü doğal şifa deposu olarak gösterilen kelle paça çorbasına ilgi azaldı.
Ordu'da bir lokanta işleten esnaf, "Kelle paça çorbasının fiyatı 90 liraydı. Bu fiyattan dolayı müşteriler gelmiyor. Fiyatı 80 liraya düşürdük ama yine de ilgi azaldı. Vatandaş pahalılıktan dolayı zorlanıyor. Et fiyatları da çok yüksek. Et alamayan kelle paça çorbası da alamıyor" dedi.
Paça çorbası satan bir başka esnaf ise, "Kelle paça çorbası, doğal antibiyotik olarak biliniyor. Kış aylarında grip, nezle gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu söyleniyor. Ancak pahalılık nedeniyle ilgi azaldı. Vatandaşın alım gücü düştü" diye konuştu.
Sonuç olarak, et ve sakatat fiyatlarındaki yükseliş, paça çorbasına olan ilgiyi olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, pahalılık nedeniyle bu lezzeti tüketmekten vazgeçiyor.