Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanı İhsan Şener, il protokol üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, “18’inci kuruluş yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde Ordu Üniversitesi; 14 fakülte, 12 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 1 yüksekokul, yaklaşık bin 500’ün üzerindeki akademik ve idari personeli; 20 bine yakın öğrencisi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Hedefimiz Üniversitemizi bölgesinde, ülkesinde ve dünyada daha üst sıralarda yer alan bir eğitim kurumu haline getirmektir. Sayın Kamu Başdenetçim sizlerin de de sıkça dile getirdiğiniz Şeyh Edebali'nin ‘İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın’ anlayışıyla öğrencilerimize iyi bir eğitim öğretim imkanı sunmanın gayreti içerisindeyiz. Üniversitemizde; eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle öğrencilerimizin kendilerini geliştirmelerini desteklemek amacıyla şu an aktif 50 öğrenci kulübü bulunmaktadır.” dedi.
Ordu Üniversitesi Ombudsmanlık kulübünün 150’ye yakın öğrencisi olduğunu belirten Rektör Baş, “Kulübümüz sayesinde öğrencilerimizde ülkemizdeki Ombudsmanlık yani Kamu Denetçiliği Kurumu ve faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Ombudsmanlık Kurumu çerçevesinde üniversite öğrencilerinin hak arama kültürünün bilinçlendirilmesinde kulübümüz aktif bir şekilde çalışmaktadır. Kamu Denetçiliği Kurumunun iyi yönetim anlamında vermiş olduğu tavsiye kararları bizim gibi kamu kurum ve kuruluşların işleyişine katkı sağlamaktadır. Kurumun, kadınlara, çocuklara, engellilere ve toplumun her kesimine yönelik faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bizler de bu faaliyetler ışığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu insan hakları anlamında özellikle de ‘Gazze’, ‘Karabağ İnsan Hakları İnceleme’, ‘Ege Denizinde Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları’ Özel Raporları ile ulusal ve uluslararası mecralarda geniş yankı bulmuş ve bu işlenen insanlık suçuna dikkat çekmiştir. Bu nedenle şahsım ve Üniversitem adına bu farkındalığa katkılarından dolayı Sayın Kamu Başdenetçimize şükranlarımı sunuyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.
Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 150 üniversitede ombudsmanlık topluluğu kurduk. Sizler ailenizin iftiharısınız, Türkiye’nin umudu ve heyecanısınız. 21’inci yüzyıl Türkiye’sini sizler inşa edeceksiniz. Üniversiteler, toplumun rehberi, kılavuzu öncüsü kalkınmanın, refahın teknolojinin öncüsü; kültürün, sanatın, edebiyatın, bilimin yol göstericisidir. Türkiye Yüzyılı üniversitelerin öncülüğünde aklın, bilimin, tecrübenin yol göstericiliğinde inşa edilecektir.” dedi.
Türkiye’nin son 20 yılda her alanda mesafe kat ettiğini belirten Malkoç, tüm bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye’de hak arama kültürü konusunda da önemli adımlar atıldığını belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu dünyada bilinen adıyla Ombudsmanlık Kurumunun tarafsız ve bağımsız olarak hareket eden bir hak arama kurumu olduğunu ifade eden Malkoç, kurumun yapılanması hakkında bilgiler verdi. Kamu Denetçiliği Kurumunun diğer kurumlardan farkına değinen Malkoç, vatandaşın mahkemeye gitmeden derine çözüm bulunan bir kurum olduğunun altını çizdi. Malkoç, “Ombudsmanlık, vatandaşların kamu kurumlarının verdiği hizmetlerde eksiklik, noksanlık veya uğradığı haksızlık karşısında mahkemeye gitmeden kurumumuza başvuru yaparak sorunlarını çözmelerine yardımcı oluyor. Bizler anayasal bir kurumuz, ikincisi baş ombudsman ve diğer denetçileri Türkiye Büyük Millet Meclisi seçiyor. Kurumumuz devletle millet arasında bir köprü olan bağımsız bir kurumdur. Yapılan başvurulara en geç 6 ay içerisinde karar veriyoruz. Halkın avukatlığını yaparken idareye de tavsiye kararlarımızla yol gösteriyoruz.” diye aktararak Türkiye’de adalet üzerine çok çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.
Konuşmasında Filistin’de yaşanan insanlık dramına değinen ve Filistin halkının var olma mücadelesi verdiğinden bahseden Malkoç, “Osmanlı Kudüs’te 400 yıl boyunca sadece bir manga askerle huzuru barışı sağladı. Nasıl sağladı, tabi ki adaletle sağladı. Filistinliler var olma mücadelesi veriyor; bebek, çocuk, kadın, sivil ayırımı gözetmeksizin bombalıyor. İsrail okulları, hastaneleri, camileri, kiliseleri ambulansları bombalıyor. Tarih boyu zalimlerin yaptıkları yanına kalmamıştır. İsrail öldürdükleri masum insanların, bebeklerin, çocukların, kadınların hesabını verecektir.” dedi.
Gerçekleştirdiği konferans sonrası Rektör Prof. Dr. Orhan Baş Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç’a plaket takdiminde bulundu.
Programın ardından Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, Ordu Valisi Muammer Erol ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş’ı makamında ziyaret etti.