Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, antibiyotik direncinin sadece bugünü değil geleceği ve tüm dünyayı ilgilendiren çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu, antibiyotiklerin keşfedildiklerinden beri enfeksiyon hastalıklarında modern tıbbın yapı taşı olarak görev yaptığını söyledi.
Dr. SAĞMAK TARTAR, antibiyotiklerin sayesinde son 75 yılda ortalama insan ömrünün uzadığını ve milyonlarca hayatın kurtulduğunu dile getirdi.
Dr. SAĞMAK TARTAR, ancak zamanla antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığında bilinçsiz ve aşırı kullanımı, aşılama ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması gibi nedenlerden dolayı antibiyotik direncinin ortaya çıkmasını ve yayılmasını arttırdığını sözlerine ekledi.
HER YIL 18 KASIM ANTİBİYOTİK FARKINDALIK HAFTASI OLARAK KUTLANMAKTADIR…
Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkisinin sürdürülebilmesi için tek çarenin akılcı kullanımı olduğunu ifade etti.
Dr. SAĞMAK TARTAR, antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda toplumda ve sağlık çalışanlarında farkındalığı arttırmak amacı ile her yıl 18 Kasımı içine alan haftanın Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak etkinliklerle kutlandığını dile getirdi.
ANTİBİYOTİKLER SADECE HEKİM REÇETE ETTİĞİNDE KULLANILMALIDIR…
Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, antibiyotiklerin sadece hekimin reçete ettiğinde kullanılması gerektiğini söyledi.
Dr. SAĞMAK TARTAR, antibiyotiklerin ağrı kesici, ateş düşürücü olmadığını ve her hastalığı tedavi etmediğini, gereksiz antibiyotik kullanımının hem yan etki oluşturacağını hem de direnç gelişimini olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.