Ünye Kalesi 2023'te turizme açılıyor
2500 yıllık tarihi geçmişi olan Ünye Kalesi'nde çalışmalarda sona yaklaşılırken, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı 2023 yılında kalenin turizme açılacağını söyledi.
Köklü bir tarihe sahip olan ilçenin en önemli miraslarından biri olan 2500 yıllık Tarihi Kale turizme kazandırılıyor. Ünye Belediyesi tarafından dehliz temizlikleri ve çevre düzenlemeleri yapılan kalede raylı sistem ve yürüyüş platformu kurulma çalışmaları sürüyor.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT OLAN ALAN ÜNYE BELEDİYESİ’NE DEVREDİLDİ”
Ünye Kalesi’nin kısa bir süre sonra turizme kapılarını açacağını söyleyen Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Ünye Kalemizin turizme kazandırılması için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kale’nin bir kısmının Ordu Büyükşehir Belediyemize ait olması nedeniyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Toplantısı’nda, Ünye Belediyesi’ne tahsisi görüşüldü. Kale’nin bir an önce faaliyete geçmesi için Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler ile görüştük. Kale’nin Ünye Belediyesi’ne devri ve işletilmesi noktasında Büyükşehir Belediye Meclisi karar verdi. Buranın Ünye Belediyesi’ne devri ile alakalı karar çıktı. Biz de Kale’nin turizme kazandırılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Raylı sistem ve aydınlatma işlemi tamamlanırken vagon çalışması sürüyor. Aynı zamanda Kale’nin girişinden dehlizin bulunduğu alana kadar olan yürüyüş platformunun da yapımı tamamlandığında Kale, ziyaret açılacak” dedi.
“ARKEOLOJİK KAZILAR DEVAM EDECEK”
Kale’de ki çalışmaların bununla da kalmayacağını belirten Başkan Tavlı, “Bu çalışmalarımızla birlikte Kale, hemşerilerimiz ve misafirlerimiz tarafından ziyaret edilirken sahada arkeolojik kazılar da devam edecek. Bir tarafta çalışmaların yürüdüğü, diğer tarafta ziyaretlerin yapıldığı bir şekle dönüştürerek Ünye Kalesinin turizme kazandırılan önemli destinasyonlardan bir tanesinin olacağını ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“ÜNYE KALESİ TÜRKİYE’DE İLK”
Ünye Kalesinin raylı sistemle ziyaret edilen tek kale olacağını ifade eden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Bu projenin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesini sağlamış olduk. Raylı sistem döşendi, aydınlatma yapılıyor. Son gelinen aşamada, Kalenin girişinden dehliz ağzındaki olan dış kısmına kadar olacak olan yürüyüş platformu ihalesi gerçekleşti. Bu işlerin yürütülmesi noktasında Büyükşehir Belediyesi’nde Meclisinden burayla ilgili yetkilendirme çalışması yapılacak. Başkanımız Hilmi Güler’e arz ettik; işletme ve faaliyetleri yerinden yürütüp takip edelim, eksik kaldığımız noktalarda sizden destek talep ederek en kısa zamanda turizme kazandırmak istediğimizi ifade ettik” dedi.
2023’ÜN İLK AYLARINDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Çalışmaların 2023’ün ilk aylarında tamamlanmasını planladıklarını kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “En geç 2. ayda yürüyüş platformu tamamlanmış, raylı sitemin vagonu yerleştirerek sistemsel haliyle ziyaret edilebilir olarak hazır hale gelecek. Bu yaz turizm açısından orayı ziyareti mümkün kılmış olacağız.” diye konuştu.
Ünye Kalesi hakkında
Ünye İlçesi'nde Ünye - Niksar karayolunun 7'nci kilometresinde yolun solunda kalan bir tepenin üzerinde kurulu, ilçenin 5 kilometre güney doğusunda, 2500 yıllık bir kaledir. Kale köyü sınırları içindedir. Yalçın dik yamaçlar üzerine kurulan duvarlar ve sütreler hala yeniliğini korumakta, turistlerin ilgisini çekmektedir. Kale çevre yüzeyine göre çok yüksek olduğu için XI - XII. yüzyıllarda müstahkem mevki olarak kullanılmıştır. Kapısı 5 metre yüksekliğinde olup, incelemeler bu kapının II. Midridat zamanında yapıldığı ihtimalini kuvvetlendirir mahiyettedir.
Kale girişi güneydoğudadır, bu cephede yerden on metre yüksekliğinde, genişliği 3 metre, yüksekliği 2 metre Tetrasil bir kaya mezarı bulunmaktadır. Mezarın üçgen kalınlığının her üç noktasında birer kabartma kartal bulunmakta, sağ uçtaki kabartma iyi korunmuş durumdadır. Zirveye yakın bölgede 45 derece meyille kuzeybatı yönünde iki adet dehliz ve bir sarnıç bulunmaktadır.