"TEGV" Nerede bir çocuk bize seslense, duyarız.

TAKİP ET

Ateşböceği Öğrenim Birimleri, tır dorseleri içerisinde çocuk dostu mekânlar olarak oluşturulan ve yerleşik noktalarımız ile erişemediğimiz çocuklara ulaştığımız etkinlik noktalarımızdır.

Ateşböceği’nin hikâyesi
17 Ağustos 1999 günü yaşanan Marmara Depremi’nin ardından, eğitimin hiçbir koşulda kesintiye uğramaması düşüncesiyle hareket eden TEGV, biri derslik, diğeri bilgisayar dersliği olarak tasarlanmış Umut 2000 isimli iki otobüs ile deprem bölgesinde çalışmalarını başlattı. Eğitimin yanı sıra çocukların yüreklerinde umudu yeşertmeye çalıştı. Deprem bölgesinde 6 ay boyunca sürdürülen çalışmaların ardından otobüsler, faaliyetlerini Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sürdürdü.

Projenin yakaladığı başarı ve olumlu geri bildirimler neticesinde operasyonel ihtiyaçlar ve verimlilik açısından farklı bir fiziki yapı ile sürdürülmesine karar verildi. Gittiği yerlerde belirli bir süre kalıp ışığını yayması ve sonrasında farklı noktalarda birçok çocuğa ulaşarak eğitim desteği sağlamasından dolayı bu araçlara “Ateşböceği Öğrenim Birimi” adı verildi.
Bize de gel Ateşböceği
Türkiye’nin dört bir yanında MEB ile yapılan işbirliğiyle ilköğretim okullarının bahçelerine ya da yakınlarına yerleşen Ateşböceği Öğrenim Birimleritematik ve standart olmak üzere iki farklı model ile etkinliklerini sürdürüyor.

Standart Ateşböceği Öğrenim Birimleri, 12 bilgisayarlı Bilişim ve Teknoloji Alanı ve matematik, fen, okuma ve sanat alanlarında etkinliklerin yapıldığı Serbest Etkinlik Alanı’ndan oluşuyor.
                   
Trafik Ateşböceği Öğrenim Birimi, Düş Gezgini, Bilim Ateşböceği Öğrenim Birimi, Tasarım Mucitleri Ateşböceği Öğrenim Birimi ve Algo Ateşböceği Öğrenim Birimi olarak adlandırılan yedi Tematik Ateşböceği Öğrenim Birimi’nde ise belirlenen temalar doğrultusunda yapılandırılmış birer etkinlik odası bulunuyor. Öğrenim Birimleri’nin hepsinde, Ateşböceği Yöneticisi’nin yaşadığı bir yaşam alanı da yer alıyor.

“Bize de gel” diyen bir çocuk sesi duyduğunda Ateşböcekleri yollara düşüyor.

İnanıyoruz ki;
Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir.
ATEŞBÖCEĞİ ÖĞRENİM BİRİMİ EĞİTİM PROGRAMI
Ateşböceği Öğrenim Birimi Eğitim Programı, bilişim, matematik, fen, okuma ve sanat alanlarında kısa süreli etkinliklerden oluşuyor.

Programlar, ders içi saatlerde Ateşböceği Öğrenim Birimi etkinlik alanında 2-8. sınıflara uygun içerikler ile aktif bir öğrenme ortamında gönüllülerin desteği ile uygulanıyor. Toplam 12 saatten oluşan Ateşböceği Eğitim Programının 6 saati Algo Dijital Bilişim, diğer 6 saati ise Matematik Eğlenerek Öğren, Fen Eğlenerek Öğren, Okuyorum Oynuyorum, Drama Atölyesi, Eğlen Öğren Hijyen etkinliklerinden oluşuyor.

Pandemi koşulları nedeni ile Standart Ateşböceği Öğrenim Birimlerimizin sadece bilişim ve teknoloji odalarında %50 kapasite ile 6 saatlik Algo Dijital etkinliği gerçekleştirilecektir.
Bu programla çocukların dijital okuryazarlıklarını geliştirmelerini, yaratıcılıklarını keşfetmelerini, okuduklarını daha iyi anlamalarını ve kendilerini daha iyi ifade etmelerini, matematik ve fen alanındaki önyargılarını kırarak ve bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerini ve hijyen konusunda farkındalıklarının artmasını hedefliyoruz.

    Algo Dijital

Algo Dijital; çocukların yeniçağa ve bugüne hazırlanmalarına yardımcı olacak temel becerileri güçlendirmeyi hedefleyen bir programdır. Çocukların algoritmik düşünme, problem çözme, dijital yurttaşlık, dijital okuryazarlık ve bilişsel becerilerinin gelişmesine destek olunması hedeflenmektedir.

    Matematik Eğlenerek Öğren

Matematik Eğlenerek Öğren; çocukların matematiğe karşı duyduğu kaygıyı azaltabilmek, matematiği çocuklara sevdirebilmek amacıyla yürütülen bir etkinliktir. Çocuklar için ilgi çekici ve eğlenceli materyallerden oluşuyor.

    Fen Eğlenerek Öğren

Fen Eğlenerek Öğren, çocukların bilimsel süreç basamakları konusunda farkındalık kazanmalarına, bilime karşı olumlu tutum geliştirmelerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Etkinlikte ilgi çekici ve eğlenceli materyaller kullanılıyor.

    Okuyorum Oynuyorum

Okuyorum Oynuyorum, metinleri çok katmanlı olarak anlayabilmeyi ve edinilen bilgiyi ürüne dönüştürebilmeyi hedefliyor. Çocukların özgün düşünceler üretmelerini; gözlemleme, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini destekleyen etkinlik, çocukların kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini amaçlıyor.

    Drama Atölyesi

Drama Atölyesi etkinliği ile çocukların sanat yoluyla yaşam becerilerini geliştiren,  çok yönlü, yaratıcı düşünceye sahip, sorgulayan, eleştiren, kendini ifade eden, özgür düşünen bireyler olmalarına destek veriliyor.

    Eğlen Öğren Hijyen

Eğlen, Öğren, Hijyen etkinliği çocuklarda doğru hijyen alışkanlıkları geliştirmeyi ve tuvalette hijyen için gerekli olan tutum ve davranışların gelişmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

    Kısa Süreli Etkinlikler

12 saatlik standart Ateşböceği Eğitim Programı dışında, okullarda uygulanmak üzere hazırlanmış, toplam 90 dakikadan oluşan, çocuklarda sanat, okuma, matematik, bilişim ve değerler gibi birçok farklı alanda farkındalık kazandırmayı amaçlayan Kısa Süreli Etkinlikler de uygulanıyor. Bu etkinlikler çocukların sınıf ve yaş düzeyleri ile uyumlu, amaç, hedef ve içerikleri danışmanlar ve eğitim uzmanları tarafından hazırlanmış özgün eğitimlerden oluşuyor.
 

Ateşböceği Öğrenim Birimleri Ateşböceği’nin hikâyesi Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Bize de gel Ateşböceği