SEDEF HASTALIĞI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL!
Cilt yüzeyinde, hafif kırmızı pullanma ve sedefi beyaz kabuklanma gösteren lezyonların varlığına 'Sedef Hastalığı' denir
Cilt yüzeyinde, hafif kırmızı pullanma ve sedefi beyaz kabuklanma gösteren lezyonların varlığına “Sedef Hastalığı” denir. Bu belirtilerin 1 - 2 mm'den 10 - 20 cm‘ye kadar büyüklükte, çok değişik şekillerde, bir veya daha fazla sayıda olabildiğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Deri ve Zührevi (Cildiye) Hastalıklar Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, sedef hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.
Sıklıkla bu hastalar hangi şikâyetle polikliniklere müracaat eder? Başka bulguları ve tipleri var mıdır?
En çok görülen tipi psoriaizis vulgaris denilen, gövdede, diz ve dirseklerde, bazen saçlı deride yerleşen beyaz kuru kabuklarla seyreden tipidir. Ender olarak vücudun çok geniş alanlarını kaplayan tipleri de vardır.
Saçlı deride, avuç içinde, ayak tabanında, büklüm yerlerinde yerleşenler mantar hastalığı, egzama ve benzeri başka hastalıkları çok taklit ederler ve bazen doktorlar dahi bunları ayırt edemeyebilirler. Ancak deri hastalıkları uzmanlarının bu konudaki deneyimleri tanı için yeterli olacaktır.
Sedef belirtilerinin ortaya çıkışını arttıran dış etkenlere tetikleyici faktörler denir. Bunlar:
Travma; deri yüzeyinin zedelenmesine yol açan çeşitli mekanik, fiziksel ve kimyasal travmalar sağlam deri bölgelerinde sedef belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Buna "Köbner Fenomeni" denilir. Akut streptokokal enfeksiyonlar, bazı ilaçlar (lityum, beta adrenejik blokörler), emosyonel stresler hastalığı başlatabilir ya da alevlendirebilir. Bunların yanı sıra hormonal etkenler, kalsiyum eksikliği ve diyalizin lezyonlarda artışa yol açtığı bilinmektedir..
Sedef hastalarında el tırnaklarında yüzde 50, ayak tırnaklarında yüzde 35 oranında tutulum olur. Tırnaklarda kalınlaşma, renk değişikliği ve bazen noktasal çukurcuklarda oluşabilir.
Sedef nasıl ortaya çıkar? Hangi yaşlarda daha çok görülür?
Sedef patogenezinde poligenetik ve çevresel etkilerin varlığı uzun yıllardır bilinmektedir. Hastalık genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Genel nüfusun yüzde 1-2 ’sini etkileyen sedef, çocukluk çağı cilt hastalıklarının da yüzde 4 ’ünü oluşturmaktadır. Erkek ve kadınlarda eşit sıklıktadır. Tüm yaş gruplarında görülebilmesine karşın başlama yaşı genellikle 30 yaş civarıdır. Erken başlangıç (