Ordu'da "3.Genç Türkologlar Çalıştayı" düzenlendi
Türkoloji'yle ilgili sosyal bilimler alanlarında akademik çalışmalar yapan ülkemizin 32 farklı üniversitesinden ve 5 farklı ülkeden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı 'III. Genç Türkologlar Çalıştayı' bugün düzenlenen programla başladı.
Altınordu Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla Ordu Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “III. Genç Türkologlar Çalıştayı”nda konuşan Başkan Tören, “bizi biz haline getiren, milli irademizi çelikleştiren Türkçemiz, geleceğe doğru yürüyüşümüzün de teminatıdır” dedi.
“TÜRKÇE BİZİM KİMLİĞİMİZDİR”
Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Aşkın Tören, “bugün burada tarih inşa etmiş bir dilin, Türkçe’nin hem hafızasını hem de muhayyilesini ilmi düzeyde ele alacak olan bilim insanlarının, yani Türkologların katılımıyla gerçekleşen bir toplantıda konuşma yapmanın onurunu yaşıyorum. Diğer taraftan bir belediye başkanı olarak benim hemşehrilerimle bağ kurma ve nihayet kendimi ifade etme tarzımı yani aklımı şekillendiren Türkçemiz hakkında cümle kurmanın da bir miktar heyecanını yaşıyorum” dedi.
“Türkçe bizim kimliğimizdir” sözlerini kullanan Başkan Tören konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarih boyunca fetihten fethe koşan ve fetihlerle birlikte adalet merkezli bir sistem inşa eden insanların hafızasını ve muhayyilesini şekillendiren Türkçe, bizim kimliğimizdir. Zira biz Türkçe ‘ye doğuyoruz. Tarihin eski çağlarından bu yana milli idrakimizin tecrübesini damıtarak en saf düşünce ifadesi olan Türkçeye doğmak, aynı zamanda bir kimlik inşası anlamına gelir. Dilimizin tüm zenginliklerini kucaklayan bir anlayışla Türkçemize sahip çıkmak hayati öneme haizdir.
“DİLİMİZİ TÜM ÖZGÜNLÜĞÜYLE MUHAFAZA ETMEK MECBURİYETİNDEYİZ”
Teknolojik gelişmelere ve dijitalleşmeye dikkat çeken ve Türkçenin muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Tören “Yaşayan bir varlık olan dilimizi beslemek korumak ve geliştirmek için Türkçemizin kullanımına özen göstermeyi mutlaka sürdürmeliyiz. Teknolojinin hızla ilerlediği dijitalleşmenin hayatın her alanına sirayet ettiği bir dünyada dilimizi tüm özgünlüğüyle muhafaza etme mecburiyetimizin olduğunun altını hususen çizmek isterim. Dolaysıyla bizi biz yapan milli irademizi çelikleştiren Türkçemiz geleceğe doğru yürüyüşümüzün de adı ve teminatıdır. Türkçenin sanat, edebiyat, bilim ve eğitim dili olarak kullanımının yanı sıra dilimizin zenginliğini ve derinliğini ihtiva eden sözlü ve yazılı eserlerin üretimi, zengin dil mirasımızı gelecek nesillere aktarmanın ve Türkçemizin itibarını yükseltmenin önemli bir adımı olacaktır” diye konuştu.
TÜRKÇEMİZE ISRARLA BUGÜN OLDUĞU GİBİ SAHİP ÇIKALIM
"Türk"çe düşünüp! "Türk"çe konuşalım! "Türk"çe yazalım! sözleriyle konuşmasına devam eden Başkan Tören, Türkçemizi kullanmaya özen gösterelim Türkçemize ısrarla bugün olduğu gibi sahip çıkalım. Atatürk’ün de ifadesiyle “Gaye, bugünkü ve yarınki Türk'ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe'dir. Türk milletinin binlerce yıllık tarihinin ve gelecek tasavvurunu anlamak istiyorsak Türkçemizin sırlarını iyi anlamamız gerekmektedir. Çalıştayın tarihimizin kültürümüzün ve Türkçemizin gelecek nesillere tüm özgünlüğü ve derinliğiyle aktarılmasına vesile olmasını diliyorum. Katkı vermekten mutluluk duyduğumuz bu güzel çalıştaya ev sahipliği yapan Ordu Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdoğan ve Çalıştayı düzenleyen Doç. Dr. Hüseyin Yıldız Hocamıza ve katılımcılara Teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasına son verdi.
REKTÖR PROF. DR. AKDOĞAN: “BİR MİLLETİN BİR DEVLETİN EN ÖNEMLİ BİRLEŞTİRİCİ UNSURU DİLDİR”
Programda konuşan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan ise konuşmasında şu hususlara yer verdi: “Bugün çok anlamlı ve önemli bir çalışma çerçevesinde burada bulunmuş bulunuyoruz. Hakikaten bir milletin bir devletin en önemli birleştirici unsuru dildir. Dil birleştirici bir araya getirici bir milleti oluşturan hazinesidir. Dil anlamında değerini kaybeden bir millet geçmişe ait olan tarihe ait olan millet yapan ana temel mahremi dinamiklerinde hafızalar silinir. Dil insanı toplumu millet bir araya getiren ortak paydalarıdır. Anlaşmayı kaynaşmayı birlikteliği bütünlüğü sağlayan ana temel unsurdur.
“ALTINORDU’MUZUN KIYMETLİ BAŞKANI AŞKIN TÖREN BEYE ÜNİVERSİTEMİZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Altınordu’muzun kıymetli başkanı Aşkın Tören beye hakikaten üniversitemiz adına teşekkür ediyorum Allah kendilerinden razı olsun. Bizim üniversitemize bu mahallenin çocuğu, bu şehrin çocuğu bu şehirde birlik beraberlik anlamında çok güzel bir iş birliği var. Ramazan ayında Altınordu belediyemiz bedava bir ay boyunca yemek ikram ettiler. Kaliteli nitelikli kendilerine teşekkür ediyorum, ekonomimize de büyük bir destek olmuş oldular. Bu iş birliği çok anlamlı çok önemli. Bu şehirde üniversite belediye diğer kurum ve kuruluşlarla birlik beraberlikle sinerjinin de olması anlamıyla güzel işlerin yapılması anlamında bu programa bile tam destek veriyorlar ben huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum Allah razı olsun diyorum.” şeklinde konuştu.
16-17 Mayıs tarihlerinden Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesinde üçüncüsü gerçekleştirilecek çalıştay, iki gün boyunca iki salonda toplam 16 oturumda tamamlanacak.