Kur'an ve Sünnette bilimsel mûcize paneli

TAKİP ET

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda Sınırları, Tarihsel Süreci ve Örnekleriyle Kur'an ve Sünnette Bilimsel Mûcize Paneli gerçekleştirildi.

GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehmi Soğukoğlu’nun yöneticiliğini panele; GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jalal Al-Din Khanji, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Akbaş ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Mısri konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Fehmi Soğukoğlu, Kur'ân-ı Kerîm’in, insanlığa sunulmuş hidayet rehberi, mûcize bir kitap olarak on dört asırdır inananlara yol gösterdiğini belirtti. Doç. Dr. Soğukoğlu, Arapça olarak inzâl edilen Kur'ân’ın, belâgat açısından mûcize olduğu gibi son yüzyıllarda teknolojik gelişmeler çerçevesinde bilimsel mûcizeler içerdiği de birçokları tarafından kabul edildiğini aktardı. Diğer taraftan bilimsel mûcize kavramı etrafında akademi dünyasında çeşitli tartışmaların olduğunu belirterek, panelde bu hususların da tartışılacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Jalal Al-Din Khanji ise Kur’ân-ı Kerîm’de bine yakın ayetin kevnî (doğa/evren) hususlarıyla ilgili olduğunu ve bunların birçoğunun bilime konu olabileceğini aktardı.  İslâm ulemasının teolojiyi doğa bilimleriyle desteklediğini buna klasik İslâm düşüncesinde dakîk-i kelâm dendiğini belirtti. Günümüzde dinî söylemin mevcut bilimsel verilerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Khanji, yeni ilmî kelâm çalışmalarının önemli olduğunu kaydetti.

Ulusal ve uluslararası alanda bilimsel tefsir çalışmalarının tarihine değinen Doç. Dr. Ahmet Akbaş da bu tür çalışmaların gecikmeli de olsa Türkiye’de de yaygınlaştığını aktardı. Kur’ân’ın tarihselci bir bakışla yorumlanmasının onun Allah kelamı olması gerçeği ve mucizevi yönleriyle çeliştiğini belirten Doç. Dr. Akbaş, Kur’ân’ın belâgât yönünden mûcize olduğu gibi anlam ve içerik itibariyle de mucize olduğunu çeşitli örnekler sunarak kaydetti. Bilim ilerledikçe Kur'an'daki bazı ayetlerin çok daha iyi anlaşıldığını, adeta dünya yaşlandıkça Kur'an'ın gençleştiğini belirtti.

“Kur’ân mucizesi” kavramıyla, “bilimsel mûcize” terimlerini açıklayan Prof. Dr. Mahmut Mısri, bu ifadelerin ayrıştığı noktalara dikkat çekti. Bilimsel mûcize kavramının son iki yüzyıldır var olduğunu belirten Prof. Dr. Mısri, bu konunun günümüze kadar sistemleşerek geliştiğini aktardı. Kur’ân’da tarih, coğrafya, kozmoloji, biyoloji gibi ilim dallarının inceleme alanına giren çeşitli âyetlerin bulunduğunu ve bunların tümünün bilimsel verilerle uyumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mısri, bilimsel mucizenin kriterleri hakkında bilgi vererek, bilimsel mucizenin kesinleşmiş veriler üzerinden tespit edilmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçilerek dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla panel sona erdi.

 

kuranı kerim bilimsel ayetler kuranı kerim bilimsel mucizeleri kuranı kerim bilimsel kuran-ı kerimin bilimsel mucizeleri