Depremi bilen SSGEOS'tan Orta ve Doğu Karadeniz'in yer aldığı beklenen kritik harita paylaşımı!
6 Şubat 2023'te yaşanan asrın felaketini öngören Frank Hoogerbeets ve ekibi, Adana, Hatay ile Orta ve Doğu Karadeniz'i kapsayan yeni bir risk haritası yayımladı. Uzmanlar, mor işaretli bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremin ardından, sismik hareketleri analiz eden Solar System Geometry Survey (SSGEOS) Türkiye için yeni bir deprem uyarısı yayımladı. Frank Hoogerbeets’in kurucusu olduğu şirket, paylaştığı haritada Adana, Hatay ve Orta ile Doğu Karadeniz bölgelerini işaretleyerek bu alanlarda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
SSGEOS, resmi sosyal medya hesabında yayımladığı açıklamada, sismik aktiviteleri tespit etmek için atmosferdeki elektrik yükündeki anormallikleri incelediklerini duyurdu. Türkiye’de yuvarlak içine alınan bölgeler, özellikle Adana ve Hatay çevresiyle Karadeniz bölgelerinde olası risklere işaret etti. Haritada kullanılan mor renkli bölgelerin “yaklaşık değerler” olduğu ifade edilerek olası depremlerle ilgili net bir zamanlama ya da büyüklük belirtilemediği kaydedildi.
YENİ HARİTAYA DAİR ŞÜPHELER VE ENDİŞELER
SSGEOS’in paylaştığı harita, kamuoyunda hem dikkat çekti hem de korku dolu yorumlara neden oldu. Açıklamada kullanılan, “İşaretli bölgeler yaklaşık değerlerdir” ifadesi, tahminlerin belirsizliği nedeniyle eleştirilere yol açtı. Ancak geçmişteki doğru tahminleriyle dikkat çeken ekip, özellikle aktif fay hatları üzerindeki bölgelerde hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.
GEZEGENLERİN DİZİLİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Hoogerbeets, bu yılın Mart ayında da dikkat çeken bir uyarıda bulunmuştu. Mart ayının ilk haftasında Dünya, Merkür ve Satürn’ün kritik bir gezegen dizilimi oluşturduğunu belirten Hoogerbeets, bu tarihlerde 7 ve üzeri büyüklükte sismik olaylar yaşanabileceği öngörüsünde bulunmuştu.
KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Osman BEKTAŞ, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu olduğu "Doğu Karadeniz Deprem Gerçeği" üzerine gerçekleştirilen programda önemli açıklamalarda bulunmuştu., “2000’li yıllardan itibaren yeni bilimsel araştırmalar ortaya çıktıkça ve 2012 yılında Trabzon açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşince Rize, Trabzon ve Ordu aktif fayları ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki ne kadar detay çalışılırsa o kadar yeni faylar ortaya çıkıyor. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi iki deprem kuşağı arasındadır. Kuzeyde Karadeniz Deprem Kuşağı, güneyde de Kuzey Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fay kuşağıyla çevrilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan AFAD’ın vermiş olduğu deprem tehlike haritasına göre şuan tüm Karadeniz sahil kesimi aynı deprem çekincesine sahiptir. 1968 yılında Bartın’da 6.6’lık depremi yani Karadeniz’de yaşanan depremi bizde yaşayabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesinde olabilecek en büyük deprem % 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğündedir
Uzmanların uyarısını dikkate alın, deprem çantanızı hazırlayın ve tedbirlerinizi alın. Unutmayın, deprem değil, hazırlıksızlık öldürür.