DEMANS hastalığında erken teşhis çok önemli…

TAKİP ET

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat BALGETİR, Demans hastlığının tedavi edilmezse Alzheimere yol açtığını belirtti.

Doç. Dr. Ferhat BALGETİR, Demans’ın erişkinlerde beyin dokusunun hasar görmesi sonucu günlük yaşam aktivitelerinin sürdürülememesine neden olan kalıcı, ilerleyici bir durum olduğunu, Alzheimer hastalığının Demans’lı hastaların üçte ikisini oluşturduğunu, Alzheimer hastalığı dışında Lewy cisimcikli Demans, Fronto-temporal Demans, hareket bozuklukları ile ilişkili Demans, Prion hastalığı ile ilişkili demans gibi primer dejeneratif demans tipleri de bulunmaktadır dedi.

Doç. Dr. BALGETİR, Primer Dejeneratif Demansların dışında beyin damar tıkanıklığı ile ilişkili Vasküler Demanslar, normal basınçlı Hidrosefali, toksik metebolik nedenlere bağlı Demanslar, Enfeksiyon hastalıkları ile ilgili Demanslar ve otoimmün enflamatuar hastalıklar ile ilişkili Demansların sekonder demansları oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Hastaların muayenesinde kişilik değişikliği, duygu durum bozuklukları gibi davranışsal değişiklikler izlendiğini,  mental durum muayenesi ve somatik nörolojik muayene yapılmasının esas olduğunu dile getiren BALGETİR, bunların dışında da nöro-görüntüleme yapıldığını, erken teşhis ve tedavinin sekonder demansların hastalığın semptomlarının durdurulmasında hatta geriye döndürülmesinde önemli olduğunu, ayrıca primer nörodejeneratif demansların yine erken teşhis ve tedavisinin hastalığın seyrinin yavaşlatılmasında önem arz ettiğini vurguladı.

demans nedir demans demans belirtileri demans hastalığı nedir demans evreleri