Balda hedef, 1.000 Ton Bal İhraç Etmek"
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği'nin 10 Milyon Avro hibe desteği sağladığı 'Arım, Balım, Peteğim' projesi kapsamında kurulan, ancak 3 yıl önce çeşitli sebeplerden dolayı atıl duruma düşen ve Vali Tuncay Sonel'in girişimleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile yeniden faal hale getirilen Balmer, yöre arıcılarının umudu oldu.
Balmer Şirketi tarafından işletilen bal paketleme tesisinden, Dünya’nın değişik ülkelerine yapılan bal ihracatı sürüyor.
Balmer’i ziyaret eden Vali Tuncay Sonel, yapılan ihracat hakkında Ordu Arıcılar Birliği ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi’den bilgi aldı.
Ordu’nun bal üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Vali Sonel, “Dünyada en fazla bal üretimi Çin'de yapılmakta. 104 bin ton bal üretimiyle de ülkemiz ikinci sırada yer almakta. Ülkemizde ise, 20 bin ton bal üretimiyle Ordu’muz ilk sırada yer alıyor. Üç yıl önce göreve başladığımızda Balmer’e gelmiştik. Burası Avrupa hibe fonuyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle kurulmuştu ama içi atıl durumdaydı. Herhangi bir faaliyet yoktu. Burayı tekrar faal hale getirmek için hem kıymetli Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, hem de kıymetli Tarım ve Orman Bakanımızla görüşmelerimiz oldu. Allah razı olsun onların desteği ile çok kısa sürede burası ayağa kalktı. Arıcılık Enstitümüz, Arıcılar Birliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla burada kısa sürede güzel faaliyetler ortaya çıktı. Öyle bir hale geldik ki, İngiltere'ye, Fransa'ya, Hollanda'ya, Katar'a, Kanada'ya bal ihraç ediyoruz. 2021 yılında 444 bin ton bal ihraç etmiştik. 2022 yılında 773 bin tona çıktık. Allah nasip ederse 2023 sonu itibariyle hedefimiz 1.000 ton bal ihraç etmek. Ülkemize döviz girdisi sağlamak, çiftçilerimize katkı sağlamak. Bugün de 24 ton bal tıra yüklendi ve İngiltere'ye doğru yola çıkıyor. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” diye konuştu.