Bakanlığı engellenen Ordulu başarılı bürokrat Sabahattin Alpat
Hazine Genel Müdürlüğü Kambiyo Kontrolörlüğü'nden TÜİK Başkanlığına "Sabahattin Alpat" 1924 yılında Ordu doğumludur
Hazine Genel Müdürlüğü Kambiyo Kontrolörlüğü'nden TÜİK Başkanlığına "Sabahattin Alpat"
1924 yılında Ordu doğumludur. Siyasal Bilgiler Okulu Mali Şubesi mezunudur. 1957 yılında Amerika Vanderbilt Üniversitesinde ihtisas yapmıştıktan sonra 1946'da yıldızı parlayacağı ve bakanlığına kadar uzanacağı ama bir siyasi oyunla önü kesileceği Maliye Bakanlığında hizmete başlamıştır. Toprak ve Tarım Reformu yapıldığı yıllarda her kesimden güvenilir imajı alan Alpat başarılı bir Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı yapmıştır.
Sabahattin Alpat sırasıyla;
Hazine Genel Müdürlüğü Kambiyo Kontrolörlüğü (1950),
Tediye Muvazenesi Şubesi Müdür Yardımcılığı ve Şube Müdürlüğü (1953)
İstatistik Genel Müdürlüğü Neşriyat Şubesi Müdürlüğü (1954) ve İstatistik
Genel Müdürlüğü görevini tedviren (1960) yürütmüştür.
Genel Müdür Yardımcılığı (1961) ve İstatistik Genel Müdürlüğü görevini tedviren yürüten Alpat daha sonra Genel Müdür Vekilliği görevlerini tedviren yürütmüştür.
(1962). 14/11/1963-14/6/1971 yılları arasında asaleten Devlet İstatistik
Enstitüsü Başkanlığı görevini yürütmüştür.
1971-1973 Başbakanlık Mütehassıs Müşaviri;
1973- 1974 Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarı;
1974-1975 Başbakanlık Müşaviri;
1975-1978 Maliye Müsteşarlığı görevinide başarılı şekilde yürüten Alpat 1997 tarihinde vefat etmiştir.
İyi bir İngilizce bilen Sabahattin Alpat'ın 1968 yılında Karaci / Pakintan'da gerçekleştirilen DEMOGRAFİK İSTATİSTİK MERKEZ SEMPOZYUMUNDA -DEMOGRAFİK İSTATİSTİKTE GÜNCEL UYGULAMALAR VE SORUNLAR konulu araştırma konuşması yine aynı yıl 1968'de T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından kitaplaştırılarak İngilizce olarak basılmıştır.
Dönemin Maliye Bakanı olacağı sırada siyasi bir oyunla önü kesilen Sabahattin Alpat ile ilgili Yeminli Mali Müşavir Muharrem ÖZDEMİR kaleme aldığı ÜSTADNAME kitabında bu olayı şöyle anlatır.
ÖZAL’ın Genelkurmay Başkanlığındaki makamında hükümeti kurma çalışmaları olanca hızıyla sürdürülüyordu. AP ve CHP’den görev önerilecek Atatürkçü’ler, teknisyenler ve ayrıca Adnan Başer KAFAOĞLU, Zeyyat BAYKARA, İlhan EVLİYÂOĞLU, Kemal CANTÜRK ve Sabahattin ALPAT gibi isimlerle birlikte belli bakanlıklara getirilmesi düşünülen bazı askerler de vardı!
Maliye Bakanlığı için Sabahattin ALPAT, Ticaret için Adnan Başer KAFAOĞLU düşünülüyordu. Sabahattin ALPAT, Süleyman DEMİREL’e yakın bürokratlardandı. Bir ara Yılmaz ERGENEKON’un Maliye Bakanlığı sırasında, Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.
General, Sebahattin ALPAT’ın kardeşiydi. ALPAT, Kenan Bey’in Harbiye’den arkadaşı mıydı ne? Kenan Bey’in torpiliyle, Maliye Bakanı mı olacaktı? Sabahattin ALPAT’ın Maliye Bakanlığı’nı önledim! ÖZAL, bana vermiyorlar. Maliye Bakanlığı’nı, ama bana uygun biri geliyor. KAYA’ya ne dersin?
Bu konuşmalara bakılırsa, Asker istemediği için ALPAT üstadın yerine Maliye Bakanı koltuğuna Hesap Uzmanı kökenli İsmail kaya ERDEM oturduğu pekâlâ anlaşılmaktadır!
Ordulu bürokratımız Türkiye İstatistik Enstitüsü eski Başkanı Sabahattin Alpat, Ordulu hemşehrilerinin devlet kurumlarında memur olmaları için her türlü yardımı yapıyor ve hemşehrilerinin başarıları için Alpat gibi Ordu sevdalısı parlamenter ve büroktların yardımıyla Ordululular il dışında da okullarını bitirip iş sahibi oluyordu.
Türkiye İstatistik Enstitüsü eski Başkanı Sabahattin Alpat Ankara'da Ordulular Vakfı'nın kurulmasında çok emeği geçmiştir.
Sabahattin Alpat
1924 - 1997