Adıgüzel'den İlküvez'de Bulunan Katı Atık Depolama Alanı için Ciddi İddialar

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Dr

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Çaybaşı İlküvez’de Göksun mevkiindeki katı atık vahşi depolama alanına ilşkin ciddi iddialar gündeme getirdi. İçişleri Bakanı ve Çevre Bakanına birer soru önergesi ile konuyu gündeme getiren Adıgüzel, İlküvez’deki vatandaşların gece gündüz önünde nöbet tuttuğu tesisin çöp taşıma işlerinin AKP’li kimi yöneticilere verildiğini iddia etti. Adıgüzel, soru önergesinde şunları belirtti:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı İlküvez’de Göksun mevkiindeki katı atık vahşi depolama alanına kamyonlarla getirilen atıkların yarattığı çevre sorunları, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın büyük tepkisine neden olmuş ve vatandaşlarımız kışın soğuğunda tesisin önünde nöbet tutmaya başlamıştır. Civarda kış mevsimi olmasına rağmen kokudan geçilmemekte, bu nedenle öğrenciler tenefüse çıkartılmamakta ve tabi kaynak sularını bozacak derecede hızlı bir olumsuz çevresel etki oluşmaktadır. Çöpün ekonomiye en yüksek katkı sağlayacak sistematik bir şekilde bertaraf edilmesi yerine ayrıştırılmadan tamamı zor bir coğrafyada yüzlerce km taşındıktan sonra bu alana vahşi katı atık şeklinde depolanması ve burada çöpten çıkan suyun da buradan 50 km tekrar aynı yoldan geriye arıtma tesisine götürülerek hem çöp hem de suyu ayrı ayrı seyahat ettirilmektedir. Tüm bu olumsuzluklara ek olarak atıkların taşınması için anlaşma yapılan firmanın kamyon kiralaması süreçlerine Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Çaybaşı İlçe Teşkilatının kimi yöneticileri ile Belediye Yönetimi veya Belediye Meclisi üyelerinin dâhil olduğu iddiaları söz konusudur.”

CHP Ordu Milletvekili  Dr. Mustafa Adıgüzel’in soruları şu şekilde:

Bu depolama alanının çevre sularına, doğal bitki örtüsüne zararları, çok kötü koku oluşturması ve tüm sağlığa zararlı etkileriyle ilgili durumu göz önüne alınarak; tesisin farklı bir alana taşınması ve vahşi depolama şeklinde değil, çöpün tamamının bertaraf edilerek sıfır zararlı atıkla sonuçlandırılacağı modern bir tesis kurulması çalışması var mıdır?

İlküvez vahşi atık depolama alanında toplanan çöpün suyunun depolandığı havuzun tespitlerimize göre taşma seviyesine 1.5 metre kalmıştır. Bölgenin yağışlı iklimi göz önüne alındığında taşma ve doğal bir felakete yol açmasının önüne geçilmesi için bir acil önlem düşünülmekte midir?

Ordu’nun tüm coğrafyasından bu alana çöpler ayrıştırılmadan geldikten sonra tekrar 50 Km Ünye’ye atık su götürülüp burada arıtılmaktadır. Çöpün ve atık suyunun Ordu coğrafyasındaki seyahati bilimsel ve ekonomik olarak ne kadar doğrudur? Bu tesislerin tek alanda toplanması düşünülmekte midir?

Fatsa’da yakın dönemde bir müteşebbisin çöpten elektrik ürettiği ancak bunu usulünce vergilendirmediği iddiaları söz konusudur. Böyle bir elektrik üretim varsa lisansı var mıdır? Usulünce vergilendirilmediği iddiaları doğru mudur?

İlüvez’deki çöp alanına vahşi atık yöntemi ile depolanan çöplerin de elektrik üretiminde kullanılması için bir talep olduğu ancak belediyeye gelir de getirebilecek böyle bir girişime olumlu cevap verilmediği iddiaları doğru mudur?

Çöpün ayrıştırılma basamaklarındaki kazanımlara ek olarak son noktada elektrik üretimi de dahil olmak üzere bulunduğu yerde bertaraf edilmesi mümkünken uzak mesafelere rant amaçlı taşındığı iddiaları konusunda Bakanlığınızın görüşleri nelerdir?

İlküvez’deki katı atık vahşi depolama alanına atıkların taşınması işi için hangi firma ile hangi hizmet alımı usulü ile ne kadar fiyata anlaşılmıştır?

Söz konusu atıkların taşıma işinde kullanılan kamyonların bir kısmının Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Çaybaşı İlçe Teşkilatının kimi yöneticileri ile Belediye Yönetimi veya Belediye Meclisi üyelerine ait olduğu veya onlar tarafından kiralandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise nasıl bir iş ilişkisi vardır ve bu kişiler kimlerdir?